Gouda

Miasta i miasteczka

Gouda


Nazwa miasta jest dobrze znana na całym świecie za sprawą słynnego pełnotłustego sera wytwarzanego okolicach od kilku stuleci. Miasto czuwało nad jakością sprzedawanego tu sera i dlatego nazwę miastę przyjęto jako nazwę sera. Gouda słynie też z produkcji fajek, wafli przekładanych syropem, świec i najpiękniejszych w całej Holandii witraży, które można zobaczyć w St. Janskerk.

Prawa miejskie  nadał  miastu w 1272 r. hrabia Holandii Floris V. Nowe miasto szybko wyrosło na ważne centrum handlu. Stało się znane z odbywających się tu targów serowych, produkcji  świec, glinianych fajek, i wafle przekładane syropem tzw. stroopwafels. W  Goudzie znajdowały się też liczne fabryki włókiennicze i kilka browarów.

STARE MIASTO
Gouda to także urocze miasto z piękną starówką otoczoną pierścieniem kanałów i starym nabrzeżem portowym, a o dawnej potędze świadczą liczne wspaniałe budowle.
Na rynku króluje późnogotycki ratusz z charakterystycznymi czerwonymi okiennicami  wzniesiony w połowie XV w.  z dobudowanymi w XVII w. wspaniałymi renesansowymi  schodami.  Naprzeciw ratusza znajduje się renesansowy budynek wagi, gdzie oficjalnie ważono  sery sprzedawane podczas targów serowych. We wnętrzu budynku obecnie mieści się Kaasmuseum (Muzeum Sera). W pobliżu rynku znajduje się St. Janskerk (Grote Kerk) pochodzący z przełomu XV i XVI w. Długi na 123 m i szeroki na  45 m to jest jedną z największych świątyń w Holandii.  St. Jans¬kerk  jest drugą swiatynią wybudowaną na tym miejscu ponieważ kościół z XV w. został zniszczony w czasie kilku pożarów. Znajdują się w nim  słynne witraże (Goudse Glazen) z niezwykle pięknymi kolorami. Koło kościoła znajduje się urokliwy Catharina Gasthuis – dawny szpital i hospicjum gdzie mieści się obecnie muzeum miejskie).

TARG SEROWY
Od początku kwietnia do końca sierpnia,  w czwartki, na rynku pomiędzy ratuszem i domem wagi odbywają się tradycyjne targi sera. Na pozostał części rozkładają się stragany  gdzie można kupić najróżniejsze produkty. Jest tez sporo stois z serami przywiezionym przez okolicznych producentów tzw. sera farmerskiego.