Targ serowy

Top atrakcje

Targ serowy


W dawnych czasach, aby sprzedać ser, farmer wybierał się raz w tygodniu na targ w poszukiwaniu najlepszego kupca. Targi serowe w Goudzie i Alkmaar (odbywające się w miesiącach letnich) po dzień dzisiejszy kultywują wszystkie tradycyjne rytuały związane z handlem serem.

TARG SEROWY
Ser sprzedawany jest drogą licytacji. Przebiega ona w następujący sposób: kupujący podchodzi do farmera i proponuje cenę wywoławczą, która jest natychmiast odrzucana. Kupiec odchodzi, ale tylko po to, by za chwilę wrócić z nową ofertą. Tym razem sprzedający podbija stawkę, jednakże ta zwykle nie przypada do gustu kupującemu, który ponownie odchodzi. Za trzecim razem dochodzi wreszcie do porozumienia w kwestii ceny i ser jest oficjalnie ważony. W trakcie licytacji ważny jest rytuał zwany „biciem sera”. Kupujący uderza w ser dłonią, aby stwierdzić czy dziury w nim są odpowiedniego rozmiaru. Kontynuuje uderzanie aż do momentu ustalenia ostatecznej ceny. Każdy „klaps” oznacza albo podwyższenie oferty kupca, albo obniżenie ceny przez sprzedającego. Po zakończeniu całej procedury, nabywca kosztuje próbkę sera, aby ocenić jego smak i wiek. Dokonuje tego za pomocą specjalnego wiertła, które wprowadza w ser. 
Tragarze sera ubrani są na biało i noszą lakierowane słomkowe kapelusze. Transportują sery na specjalnych nosidłach w kolorze drużyny, do jakiej przynależą (na jedno nosidło przypada 80 serów, które ważą ok. 160 kg). Ser trafia do domu wagi, gdzie Mistrz Ważenia ogłasza ich właściwą wagę i zapisuje ją na tablicy. Następnie tragarze przenoszą sery do magazynów kupieckich lub na oczekujące na nie ciężarówki.

TARG SEROWY W ALKMAAR 
Targ serowy w Alkmaar to jedyne w swoim rodzaju widowisko. Przyciąga wielu turystów i jest jedną z bardziej znanych atrakcji w Holandii. Odbywa się od kwietnia do września w każdy piątek od godziny 10 rano w malowniczym centrum miasta, naprzeciw historycznego domu wagi. Uważa się, że miasto posiadało wagę do sera już w 1365 roku. Cały targ to właściwie barwne przedstawienie, w którym główną rolę odgrywają tragarze sera. Oddaje ono jednak nie tylko atmosferę targu sprzed lat, ale stanowi też żywą oprawę dla współczesnego targu, gdzie nadal faktycznie sprzedawane i kupowane są sery. Jedynie dom wagi nabrał nowego znaczenia. Znajdują się w nim teraz również Biuro Informacji Turystycznej (VVV), Muzeum Sera oraz restauracja. Na placu targowym (Waagplein) odbywają się też pokazy dawnych rzemiosł.

MUZEUM SERA W ALKMAAR 
Muzeum Sera w Alkmaar mieści się w zabytkowym domu wagi, przy głównym placu miasta. Muzeum prezentuje historię sera, jak również sprzęty potrzebne do jego wytwarzania. Szczególny nacisk położono na metody produkcji i narzędzia z XVIII i XIX wieku, czasów, kiedy nie istniały jeszcze zakłady mleczarskie.

TARG SEROWY W GOUDZIE 
Słowo „Gouda” na całym świecie utożsamiane jest z nazwą sera, ważnego produktu eksportowego Holandii. Gouda to jednak przede wszystkim stare, urocze holenderskie miasteczko. Od wieków farmerzy z okolicznych wiosek przywożą tutaj swoje sery na targ. „Waag” (Dom Wagi), pochodzący z 1668 roku, jest jednym z piękniejszych zabytków miasta. Od kwietnia do września, w każdy czwartek rano, ważony jest tu ser, zwożony przez farmerów. Ceremonia ta przyciąga całe rzesze turystów. Wszyscy zainteresowani i... głodni mogą wtedy również wziąć udział w degustacji prawdziwego sera Gouda.

MUZEUM SERA W GOUDZIE 
Stary dom wagi w Goudzie również przekształcono w muzeum. W nowoczesny, interaktywny sposób można zapoznać się tutaj z historią holenderskiego przemysłu mleczarskiego, jak i historią samego miasta.